Renderworksachtergronden creëren

Je kunt aangepaste Renderworksachtergronden maken die samen met het bestand worden opgeslagen, in het Hulpbronnenbeheer worden weergegeven en met anderen kunnen worden gedeeld. Renderworksachtergronden kunnen gebruikt worden als deel van een Renderworksstijl.

Om een achtergrond te creëren:

Klik onderaan links in het Hulpbronnenbeheer op de knop Nieuwe hulpbron, selecteer de optie ‘Renderworksachtergrond’ en klik op Creëer. OF: Kies 'Renderworksachtergronden' als filteroptie in het Hulpbronnenbeheer en klik vervolgens op de knop Nieuwe Renderworkstextuur.

Het dialoogvenster ‘Renderworks achtergrond’ verschijnt.

Geef de naam in van de nieuwe achtergrond en selecteer het type achtergrond dat je wenst te creëren. Klik op de knop Instellingen om de parameters van de geselecteerde achtergrond in te stellen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam

Geef een naam op voor de Achtergrond.

Achtergrond

Selecteer het Achtergrond type om te creëren

Geen

Creëert een lichtbundel effect zonder een bijkomende achtergrond

Wolken

Specificeert een luchtachtergrond met een achtergrondkleur en wolken; klik op Opties om de schaal, achtergrond- en wolkenkleuren en het detailniveau in te stellen. Voer voor Schaal een waarde in van 1-10; een hogere waarde geeft grotere wolken. Sleep voor Detail de schuifregelaar naar rechts om de wolkenresolutie te verhogen (vereist langere rendertijden).

Eén kleur

Selecteer deze optie om een achtergrond met één kleur te creëren. Klik op de knop Instellingen om de gewenste kleur te selecteren.

Twee kleuren

Selecteer deze optie om een achtergrond met een verloop van twee kleur te creëren. Klik op de knop Instellingen om de gewenste Boven en onder kleuren te selecteren.

Afbeelding

Selecteer deze optie om een achtergrond met een specifieke afbeelding te creëren (zie Achtergronden op basis van afbeeldingen creëren).

Panoramische afbeelding

Selecteer deze optie om een achtergrond op basis van een panoramische afbeelding te creëren (zie Achtergronden op basis van panoramische afbeeldingen creëren).

Natuurgetrouwe lucht

Selecteer deze optie om een achtergrond te creëren die een natuurgetrouwe lucht voorstelt. Door te spelen met achtergrondlicht en bewolking kan je verschillende weersomstandigheden simuleren (zie Natuurgetrouwe lucht als achtergrond).

Toon lichtbundels

Vink deze optie aan om verschillende lichteffecten te creëren, zoals een rechtlijnige of kegelvormige lichtbundel of verspreide lichtstralen die zichtbaar worden door de aanwezigheid van mist, nevel of stofdeeltjes. Hiervoor dien je een gloeilamp of spot in de tekening te plaatsen en in het Infopalet van de lichtbron de optie Lichtbundel aan te vinken.

Deze functie kan niet worden toegepast op zonlicht, licht door middel van een oppervlak of licht van een buislamp.

Dichtheid

Geef de dichtheid van de lichtbundels op.

Verstrooiing

Selecteer of je een regelmatige of onregelmatige verstrooiing wenst toe te passen.

Ontvang schaduw

Vink deze optie aan om andere objecten in de tekening een schaduw te laten werpen op de lichtbundels. Een tafel in de tekening zal bijvoorbeeld het licht tegenhouden zodat er schaduw ontstaat onder de tafel.

Hiervoor dien je eveneens de optie Schaduw aan te vinken bij de Renderworksinstellingen.

De nieuwe achtergrond is nu bereikbaar via het Hulpbronnenbeheer Het is beschikbaar voor de opdracht Bepaal Renderworksachtergrond, in het dialoogvenster Bewerk ontwerplagen (zie Renderworks achtergronden toepassen voor informatie), en op het Infopalet voor zichtvensters.

Je kan het bewerkvenster van een Renderworksachtergrond snel oproepen door met de ctrl-toets (Windows) of option-toets (Mac) ingedrukt te dubbelklikken op de hulpbron in het Hulpbronnenbeheer.

Achtergronden en lichtbundels kunnen gecombineerd worden voor meer variatie.

Verwijder texturen en achtergronden die je niet gebruikt, om het bestand minder zwaar te maken. Zie Een bestand opruimen.

Renderworksachtergronden

Renderworks achtergronden toepassen

Belichting instellingen

Kleuren aanbrengen